Kalendář akcí AV21

Dnes < 2017 >  < květen > 
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
VÝZKUMNÝ PROGRAM

POTRAVINY PRO BUDOUCNOST


KOORDINÁTOR

prof. Ing. Jaroslav Doležel, DrSc.

Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i.
CÍLE
  • získáváme nové poznatky o dědičné informaci rostlin, které pomohou při šlechtění odolnějších a kvalitnějších plodin
  • věnujeme se molekulárním technologiím pro šlechtění hospodářských zvířat, produkci, zpracování a využití potravin živočišného původu
  • zajímá nás prevence nemocí trávicího traktu, především vliv lepku i probiotik na zdraví člověka
  • zkoumáme, jak lépe využít mikrořasy v potravě
  • zabýváme se výzkumem cenných látek rostlinného i živočišného původu a jejich využitím
  • pátráme po nových biotechnologických postupech, které by umožnily zpracování přírodních materiálů i bio-odpadů
  • zjišťujeme, proč lidé plýtvají potravinami a chceme přispět k omezení těchto ztrát

Zúčastněná pracoviště AV ČR:
Ústav experimentální botaniky
Ústav živočišné fyziologie a genetiky
Ústav chemických procesů
Mikrobiologický ústav
Sociologický ústav
Spolupracující partneři:
Biofyzikální ústav
Biologické centrum
Botanický ústav
Ústav státu a práva
Partneři:
Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum
Středoevropský technologický institut CEITEC
DLF-Trifolium Hladké Životice, s. r. o.
Centrum řasových biotechnologií ALGATECH
Agrotest fyto, s. r. o.
Selgen, a. s.
Chmelařský institut, s. r. o.
Agritec, s. r. o.
Oseva UNI, a. s.
Milcom, a. s.
Perník, s. r. o.
Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s. r. o.
Výzkumný ústav rostlinné výroby, Praha-Ruzyně
Výzkumný ústav živočišné výroby, Praha-Uhříněves
Výzkumný ústav potravinářský Praha

 

Výzkumný program Potraviny pro budoucnost reaguje na významný společensko-ekonomický problém, kterým je riziko celosvětového nedostatku potravin, jejich kvalita, vliv na zdraví člověka a efektivita produkce. Využívá multidisciplinární přístupy a nejmodernější technologie, které mohou přispět nejen k vyšší efektivitě šlechtění, k lepšímu využití cenných látek či mikrořas, ale v konečném důsledku i k prevenci některých nemocí trávicího traktu, či k omezení plýtvání potravinami. Programu se účastní špičková výzkumná pracoviště ústavů AV ČR, která spolupracují s významnými univerzitními a rezortními pracovišti. Nové poznatky pomohou například šlechtitelům a využijí je i podniky zabývající se produkcí a zpracováním rostlinných a živočišných potravin, státní správa, neziskové či pacientské organizace.

 

 

potraviny.png

 

2017

 

Výstupy z programu:

     
10.05.2017   Zajímá vás jaká je pravda o éčkách? Přečtěte si naši novou publikaci!
09.05.2017   Genetické modifikace v biomedicíně a zemědělství
09.05.2017   Akademie věd ČR o semináři v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR
04.05.2017   Olomoučtí vědci se podíleli na úplném přečtení genomu ječmene
11.04.2017   V Mikulově se mluvilo o vývoji a inovacích potravin pro budoucí období
21.03.2017   Studenti budou mít možnost zkoumat řasy v Třeboni. Centrum Algatech pro ně pořádá první letní školu
21.03.2017   Olomoucká premiéra festivalu Země na talíři byla úspěšná
15.03.2017   Růžové jezero v Austrálii? Prof. Ondřej Prášil ví, proč se tak stalo
6.-8.3.2017   V Olomouci se bude mluvit o produkci potravin, stravování a jeho vlivu na planetu
20.02.2017   První Aplikační laboratoř AV ČR v České republice bude spolupracovat se šlechtiteli
24.01.2017   Vědcům z našeho programu se podařilo vyvinout unikátní ekologickou metodu na zpracování odpadního peří
17.01.2017   Olomoučtí vědci vyvinuli unikátní metodu izolace genů rostlin
     
     

Výstupy z médií:


 

09.05.2017   ČT 24: Vědci rozluštili genom ječmene
06.05.2017   zoom.iprima.cz: Bude levnější pivo? Čeští vědci přečetli genom ječmene, který je složitější než lidský
   

vedavyzkum.cz: Olomoučtí vědci se podíleli na úplném přečtení genomu pšenice

05.05.2017   Agris: Olomoučtí vědci mají podíl na úplném přečtení genomu ječmene
    Česká televize: Vědci z Olomouce přečetli genom ječmene
    Zemědělec.cz: Vědci z Olomouce mají podíl na úplném přečtení genomu ječmene
    Týden.cz: čeští vědci přečetli genom ječmen. Je o polovinu větší než lidský
    Univerzita Palackého
    Sciencemag.cz: Úplné přečtení genomu ječmene
    Centrum regionu Haná: Olomoučtí vědci se podíleli na úplném přečtení genomu ječmene
04.05.2017   Sciencemag.cz: GMO: Problémem jsou konzervativní zákony
    Blesk: Vědci po deseti letech našli klíč k šlechtění ječmene. Pomohli i Češi
    Čro Radio Praha: Olomoučtí vědci mají podíl na úplném přečtení genomu ječmene
    Novinky: Olomoučtí vědci se podíleli na plném přečtení genomu ječmene
    Akademie věd ČR: Olomoučtí vědci se podíleli na úplném přečtení genomu ječmene
    ČT 24: Olomoučtí vědci přečetli genom ječmene. Proč je to tak dobrá zpráva?
    TV Morava: Olomoučtí vědci se podíleli na úplném přečtení genomu ječmene
08. 4.2017   Český rozhlas PLUS: Prof. Jarolsav Doležel hostem pořadu Laboratoř
04. 4.2017   Český rozhlas Dvojka: Umělými sladidly tělo neošálíte
11. 3.2017   Česká televize: V Austrálii zrůžovělo jezero
03/2017   magazín Česká věda
09.03.2017   Žurnál Online: Odpovědná večeře ukojila chutě i touhu po poznání
06.03.2017   Olomouc City.cz: Workshopy, debaty, filmy, na festivalu Země na talíři se koná i "odpovědná" večeře
06.03.2017   Český rozhlas PLUS – Dopolední PLUS, živý vstup
06.03.2017   Český rozhlas Olomouc – Dobré ráno s ČRo Olomouc živý vstup
02.03.2017   Jsem z Olomouce: Workshop Udržitelná domácnost | Festival Země na talíři Olomouc
02.03.2017   EventsDroid: Festival Země na talíři - Olomouc
02.03.2017   Metropole Olomouc: Země na talíři představí dokumenty o jídle
02.03.2017   Žurnál Online: V Pevnosti poznání bude Země na talíři: festival filmů o jídle a o planetě
02.03.2017   Studio Radim - Radio Proglas: Pozvánka na olomoucký festival dokumentárních filmů o jídle, Země na talíři
19.02.2017   Česká televize: Šlechtění rostlin
15.02.2017   Český rozhlas: Jak vyšlechtit rostliny odolné proti suchu a škůdcům radí v Olomouci nejlepší tuzemští vědci
15.02.2017   Olomoucký deník: V Olomouci otevřelo unikátní výzkumné centrum. První v ČR
15.02.2017   Centrum regionu Haná: Aplikační laboratoř propojí vědce a šlechtitele
15.02.2017   Žurnál UP: Olomoučtí vědci budou v nové laboratoři pomáhat šlechtitelům se získáváním odolnějších odrůd
15.02.2017   Novinky.cz: Olomoucká laboratoř pomůže zavádět nové metody šlechtění
14.02.2017   ČTK: Moderní laboratoř pomůže zavádět nové metody šlechtění do praxe
14.02.2017   TV Morava: PRVNÍ APLIKAČNÍ LABORATOŘ PRO ŠLECHTITELE
14.02.2017   Česká televize: V Olomouci vzniká první Aplikační laboratoř pro šlechtitele v Česku
14.02.2017   Česká televize: Nové vědecké centrum
14.02.2017   Česká televize: Otevření nové laboratoře
14.02.2017   Česká televize: V Olomouci otevřeli moderní laboratoř, která pomůže hledat potraviny pro budoucnost
21.01.2017   Český rozhlas, Meteor: Nový český objev udělá z peří hnojivo
17.01.2017   TV Morava: Olomoučtí vědci vyvinuli novou metodu izolace genů
17.01.2017   ČT Věda 24: Olomoučtí vědci vyvinuli novou metodu izolace genů
15.01.2017   ČT Věda 24: Olomoučtí vědci vyvinuli unikátní metodu izolace genů rostlin
12.01.2017   Český rozhlas: Objev olomouckých vědců zrychlí šlechtění obilovin. Zemědělcům ušetří čas i peníze
12.01.2017   21. století: Olomoučtí vědci vyvinuli unikátní metodu izolace genů rostlin
12.01.2017   Žurnál ONLINE: Olomoučtí vědci umí díky nové metodě rychleji izolovat geny rostlin
12.01.2017   Česká televize: Nová metoda izolace genů v Olomouci
11.01.2017   Web ČT: Čeští vědci izolovali geny unikátní metodou. Může to vylepšit rostliny i zlevnit výzkum
11.01.2017   Česká televize: Rychlejší šlechtění zemědělských plodin

 

 

 

Archiv výstupů 2016, 2015

 

 

 

 

 

 

 


Aktuality

Více aktualit...