Kalendář akcí AV21

Dnes < 2017 >  < únor > 
Po Út St Čt So Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
VÝZKUMNÝ PROGRAM

POTRAVINY PRO BUDOUCNOST


KOORDINÁTOR

prof. Ing. Jaroslav Doležel, DrSc.

Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i.
CÍLE
  • získáváme nové poznatky o dědičné informaci rostlin, které pomohou při šlechtění odolnějších a kvalitnějších plodin
  • věnujeme se molekulárním technologiím pro šlechtění hospodářských zvířat, produkci, zpracování a využití potravin živočišného původu
  • zajímá nás prevence nemocí trávicího traktu, především vliv lepku i probiotik na zdraví člověka
  • zkoumáme, jak lépe využít mikrořasy v potravě
  • zabýváme se výzkumem cenných látek rostlinného i živočišného původu a jejich využitím
  • pátráme po nových biotechnologických postupech, které by umožnily zpracování přírodních materiálů i bio-odpadů
  • zjišťujeme, proč lidé plýtvají potravinami a chceme přispět k omezení těchto ztrát

Zúčastněná pracoviště AV ČR:
Ústav experimentální botaniky
Ústav živočišné fyziologie a genetiky
Ústav chemických procesů
Mikrobiologický ústav
Sociologický ústav
Spolupracující partneři:
Biofyzikální ústav
Biologické centrum
Botanický ústav
Ústav státu a práva
Partneři:
Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum
Středoevropský technologický institut CEITEC
DLF-Trifolium Hladké Životice, s. r. o.
Centrum řasových biotechnologií ALGATECH
Agrotest fyto, s. r. o.
Selgen, a. s.
Chmelařský institut, s. r. o.
Agritec, s. r. o.
Oseva UNI, a. s.
Milcom, a. s.
Perník, s. r. o.
Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s. r. o.
Výzkumný ústav rostlinné výroby, Praha-Ruzyně
Výzkumný ústav živočišné výroby, Praha-Uhříněves
Výzkumný ústav potravinářský Praha

 

Výzkumný program Potraviny pro budoucnost reaguje na významný společensko-ekonomický problém, kterým je riziko celosvětového nedostatku potravin, jejich kvalita, vliv na zdraví člověka a efektivita produkce. Využívá multidisciplinární přístupy a nejmodernější technologie, které mohou přispět nejen k vyšší efektivitě šlechtění, k lepšímu využití cenných látek či mikrořas, ale v konečném důsledku i k prevenci některých nemocí trávicího traktu, či k omezení plýtvání potravinami. Programu se účastní špičková výzkumná pracoviště ústavů AV ČR, která spolupracují s významnými univerzitními a rezortními pracovišti. Nové poznatky pomohou například šlechtitelům a využijí je i podniky zabývající se produkcí a zpracováním rostlinných a živočišných potravin, státní správa, neziskové či pacientské organizace.

 

 

potraviny.png

 

2017

 

Výstupy z programu:

20.02.2017   První Aplikační laboratoř AV ČR v České republice bude spolupracovat se šlechtiteli
24.01.2017   Vědcům z našeho programu se podařilo vyvinout unikátní ekologickou metodu na zpracování odpadního peří
17.01.2017   Olomoučtí vědci vyvinuli unikátní metodu izolace genů rostlin
     
     

Výstupy z médií:

19.02.2017   Česká televize: Šlechtění rostlin
15.02.2017   Český rozhlas: Jak vyšlechtit rostliny odolné proti suchu a škůdcům radí v Olomouci nejlepší tuzemští vědci
15.02.2017   Olomoucký deník: V Olomouci otevřelo unikátní výzkumné centrum. První v ČR
15.02.2017   Centrum regionu Haná: Aplikační laboratoř propojí vědce a šlechtitele
15.02.2017   Žurnál UP: Olomoučtí vědci budou v nové laboratoři pomáhat šlechtitelům se získáváním odolnějších odrůd
15.02.2017   Novinky.cz: Olomoucká laboratoř pomůže zavádět nové metody šlechtění
14.02.2017   ČTK: Moderní laboratoř pomůže zavádět nové metody šlechtění do praxe
14.02.2017   TV Morava: PRVNÍ APLIKAČNÍ LABORATOŘ PRO ŠLECHTITELE
14.02.2017   Česká televize: V Olomouci vzniká první Aplikační laboratoř pro šlechtitele v Česku
14.02.2017   Česká televize: Nové vědecké centrum
14.02.2017   Česká televize: Otevření nové laboratoře
14.02.2017   Česká televize: V Olomouci otevřeli moderní laboratoř, která pomůže hledat potraviny pro budoucnost
21.01.2017   Český rozhlas, Meteor: Nový český objev udělá z peří hnojivo
17.01.2017   TV Morava: Olomoučtí vědci vyvinuli novou metodu izolace genů
17.01.2017   ČT Věda 24: Olomoučtí vědci vyvinuli novou metodu izolace genů
15.01.2017   ČT Věda 24: Olomoučtí vědci vyvinuli unikátní metodu izolace genů rostlin
12.01.2017   Český rozhlas: Objev olomouckých vědců zrychlí šlechtění obilovin. Zemědělcům ušetří čas i peníze
12.01.2017   21. století: Olomoučtí vědci vyvinuli unikátní metodu izolace genů rostlin
12.01.2017   Žurnál ONLINE: Olomoučtí vědci umí díky nové metodě rychleji izolovat geny rostlin
12.01.2017   Česká televize: Nová metoda izolace genů v Olomouci
11.01.2017   Web ČT: Čeští vědci izolovali geny unikátní metodou. Může to vylepšit rostliny i zlevnit výzkum
11.01.2017   Česká televize: Rychlejší šlechtění zemědělských plodin

 

 

 

Archiv výstupů 2016, 2015

 

 

 

 

 

 

 


 


 


Aktuality

Více aktualit...