Kalendář akcí AV21

Dnes < 2017 >  < listopad > 
Po Út St Čt So Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
VÝZKUMNÝ PROGRAM

POTRAVINY PRO BUDOUCNOST


KOORDINÁTOR

prof. Ing. Jaroslav Doležel, DrSc.

Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i.
CÍLE
  • získáváme nové poznatky o dědičné informaci rostlin a pomáháme tak šlechtění odolnějších a kvalitnějších plodin
  • rozvíjíme metody editace genomu, které se stávají základem nových metod šlechtění rostlin
  • zabýváme se molekulárními technologiemi pro šlechtění hospodářských zvířat, produkci, zpracování a využití potravin živočišného původu
  • věnujeme se prevenci nemocí trávicího traktu, především vlivu lepku a probiotik na zdraví člověka
  • zkoumáme, jak lépe využít mikrořasy ve výživě člověka a hospodářských zvířat
  • zaměřujeme se na výzkum cenných látek rostlinného i živočišného původu a jejich využití
  • vyvíjíme nové biotechnologické postupy pro zpracování přírodních materiálů a biologického odpadu
  • zjišťujeme, proč lidé plýtvají potravinami, a přispíváme k omezení zbytečných ztrát

Zúčastněná pracoviště AV ČR:
Biofyzikální ústav
Mikrobiologický ústav
Sociologický ústav
Ústav experimentální botaniky
Ústav chemických procesů
Ústav živočišné fyziologie a genetiky
Spolupracující partneři:
Biologické centrum
Botanický ústav
Ústav státu a práva
Partneři:
Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum
Středoevropský technologický institut CEITEC
DLF-Trifolium Hladké Životice, s. r. o.
Centrum řasových biotechnologií ALGATECH
Agrotest fyto, s. r. o.
Selgen, a. s.
Chmelařský institut, s. r. o.
Agritec, s. r. o.
Oseva UNI, a. s.
Milcom, a. s.
Perník, s. r. o.
Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s. r. o.
Výzkumný ústav rostlinné výroby, Praha-Ruzyně
Výzkumný ústav živočišné výroby, Praha-Uhříněves
Výzkumný ústav potravinářský Praha

 

Zajištění dostatku potravin pro rostoucí populaci je nejdůležitější výzvou blízké budoucnosti. Jejich kritický nedostatek vyvolává vedle lidského utrpení, narušení zdravého růstu a vývoje nové generace také politickou nestabilitu a zhoršuje bezpečnostní situaci. Spolu s potřebou odvrácení této hrozby se do popředí zájmu dostávají i nároky na kvalitu potravin a efektivitu jejich produkce. Potraviny by měly být prosté škodlivých organismů a sloučenin a měly by obsahovat všechny potřebné živiny.

 

Většina potravin je buď rostlinného původu, nebo jsou rostliny zdrojem výživy hospodářských zvířat. Rostlinnou i živočišnou produkci však ohrožuje úbytek zemědělské půdy a měnící se klima. Řešením je pěstování nových odrůd a plemen odolných vůči původcům chorob, škůdcům, změnám vnějšího prostředí, které budou mít zvýšené výnosy a lepší kvalitu. Pokladnicí požadovaných vlastností je dědičná výbava jednobuněčných řas, planých plodin a divokých plemen. Plnému využití tohoto bohatství však brání omezené znalosti struktury, funkce a přenosu dědičné informace.

 

Výzkumný program Potraviny pro budoucnost reaguje na tento celosvětový společensko-ekonomický problém prostřednictvím multidisciplinárních přístupů a nejmodernějších technologií, včetně metod editace genomu, které přispívají k vyšší efektivitě šlechtění a zemědělské produkce bez negativních dopadů na životní prostředí. Zaměřuje se také na prevenci některých nemocí trávicího traktu či na lepší využití mikrořas ve výživě a v produkci cenných látek. Pozornost věnuje také zbytečnému plýtvání potravinami a novým postupům pro zpracování přírodních materiálů a biologického odpadu. Programu se účastní špičkové výzkumné týmy ústavů AV ČR, které spolupracují s významnými univerzitními a rezortními pracovišti. Nové poznatky využijí šlechtitelé, podniky zabývající se produkcí a zpracováním rostlinných a živočišných produktů, státní správa a různé neziskové a pacientské organizace.

 

 

potraviny.png

 

2017

 

Výstupy z programu:

11.10.2017   V Olomouci se promítaly filmy a debatovalo o tom, jak zajistit lidstvu dostatek kvalitních potravin
05.10.2017   Noc vědců v Olomouci
27.09.2017   Svět získá lepší odrůdy pšenice díky Olomouci, Maďarsku a Bruselu
06.09.2017   Vědci nabídli politikům expertní podporu
06.09.2017   Festival vědy přilákal v Praze davy návštěvníků
01.09.2017   Špičkoví zahraniční vědci posilují olomoucký tým Ústavu experimentální botaniky AV ČR
31.08.2017   Poprvé v historii přijeli do České republiky na setkání GAP špičkoví odborníci z celého světa
31.08.2017   O Aplikační laboratoř pro zemědělský výzkum byl na Floře Olomouc velký zájem
02.08.2017   Program „Potraviny pro budoucnost“ se rozšířil o téma genetických modifikací (GM)
07.-10.6.2017   Konference „Food, Microbiota and Immunity v Třešti
04.06.2017   Centrum Algatech navštívila čínská velvyslankyně
22.06.2017   Vědci z Centra Algatech MBÚ se účastní prestižní konference ve Francii
22.06.2017   10. mezinárodní sympozium ISAM 2017 věnované anaerobní mikrobiologii bylo úspěšné
17.06.2017   O olomoucký Veletrh vědy a výzkumu byl letos mimořádný zájem
27.5.-3.6.2017   Týden s Chlorellou v Třeboni
10.05.2017   Účastníci workshopu v Praze se učili, jak omezit odpad v domácnosti
10.05.2017   Zajímá vás jaká je pravda o éčkách? Přečtěte si naši novou publikaci!
09.05.2017   Genetické modifikace v biomedicíně a zemědělství
09.05.2017   Akademie věd ČR o semináři v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR
04.05.2017   Olomoučtí vědci se podíleli na úplném přečtení genomu ječmene
11.04.2017   V Mikulově se mluvilo o vývoji a inovacích potravin pro budoucí období
21.03.2017   Studenti budou mít možnost zkoumat řasy v Třeboni. Centrum Algatech pro ně pořádá první letní školu
21.03.2017   Olomoucká premiéra festivalu Země na talíři byla úspěšná
15.03.2017   Růžové jezero v Austrálii? Prof. Ondřej Prášil ví, proč se tak stalo
6.-8.3.2017   V Olomouci se bude mluvit o produkci potravin, stravování a jeho vlivu na planetu
20.02.2017   První Aplikační laboratoř AV ČR v České republice bude spolupracovat se šlechtiteli
24.01.2017   Vědcům z našeho programu se podařilo vyvinout unikátní ekologickou metodu na zpracování odpadního peří
17.01.2017   Olomoučtí vědci vyvinuli unikátní metodu izolace genů rostlin
     
     

Výstupy z médií:


03.10.2017   UP Žurnál: Zájem o Noc vědců roste, fakulty zaplnily tisíce lidí
27.09.2017   Akademie věd ČR: Svět získá lepší odrůdy pšenice
26.09.2017   Globe24: Naslouchejme vědcům, názory by nám mohli i vnucovat, prohlásil šéf Senátu Štěch
26.09.2017   EuroZprávy: Vědci jsou nestranní, politici by jim měli naslouchat, prohlásil šéf Senátu Štěch
25.09.2017   Česká televize: Čeští vědci nabídnou politikům expertní podporu jako ve Velké Británii
25.09.2017   Áčko: Světová věda z Hané
19.09.2017   MF Dnes (Olomoucký kraj): Olomouc je dobrá i celosvětově
18.10.2017   Týden.cz: Štěch: Vědci by se měli chovat jako lobbisté. Mají dobré názory
12.09.2017   Akademie věd ČR: Odborníci na fotosyntézu se setkali v České republice
12.09.2017   21. stoleti.cz: Podaří se najít potraviny pro budoucnost?
11.09.2017   Časopis Botanika: Nová Aplikační laboratoř pro zemědělský výzkum v Olomouci pomáhá šlechtitelům
05.09.2017   Akademie věd ČR: Čeští vědci nabídnou politikům expertní podporu
05.09.2017   Akademie věd ČR: Mimořádné vědecké talenty posilují tým v Olomouci
01.09.2017   Žurnál UP: Absolvent Aleš Pečinka se vrací z Německa na Hanou. V Olomouci je špičkové pracoviště
30.08.2017   Český rozhlas: Poprvé v historii pořádá Česká republika setkání odborníků na fotosyntézu GAP
30.06.2017   Časopis Téma: Obezita? Deprese? Záhadná síla bakterií v našem těle
17.06.2017   Český rozhlas: Způsobuje celiakii virus?
17.06.2017   UP Žurnál: Věda a nuda? To na veletrhu vědy a výzkumu nikoho nenapadlo!
13.06.2017   Akademie věd ČR: Mezinárodní smypozium věnované anaerobní mikrobiologii
12.06.2017   Česká televize: Geneticky modifikované rostliny
11.06.2017   Věda ČT24 Facebook: odkaz zde
10.06.2017   Hyde Park Civilizace: Jaroslav Doležel (rostlinný genetik, Ústav experimentální botaniky AV ČR
10.06.2017   Věda ČT24 Facebook:
Link 1, Link 2, Link 3, Link 4
09.06.2017   tretiruka.cz: Geneticky modifikované potraviny. Téma pro sobotní Hyde Park Civilizace
03.06.2017  

Český rozhlas, pořad Meteor: Potravinové doplňky bez chemie? Nemožné!

23.05.2017   Web ČT24 - Víme, kde se ukrývá inteligence, oznámil mezinárodní vědecký tým
19.05.2017   Lidovky: Pět miliard písmen genetického kódu. Vědci rozluštili genom ječmene
15.05.2017   Právo (střední a východní Morava): Vědci z Olomouce mají podíl na přečtení genomu ječmene
11.05.2017   Lidovky: Olomoučtí vědci mají podíl na úplném přečtení genomu ječmene
09.05.2017   MF Dnes (Olomoucký kraj): Vědci díky objevu vědí, jak na „superječmen“
09.05.2017   ČT 24: Vědci rozluštili genom ječmene
06.05.2017   zoom.iprima.cz: Bude levnější pivo? Čeští vědci přečetli genom ječmene, který je složitější než lidský
   

vedavyzkum.cz: Olomoučtí vědci se podíleli na úplném přečtení genomu pšenice

05.05.2017   Agris: Olomoučtí vědci mají podíl na úplném přečtení genomu ječmene
    Česká televize: Vědci z Olomouce přečetli genom ječmene
    Zemědělec.cz: Vědci z Olomouce mají podíl na úplném přečtení genomu ječmene
    Týden.cz: čeští vědci přečetli genom ječmen. Je o polovinu větší než lidský
    Univerzita Palackého
    Sciencemag.cz: Úplné přečtení genomu ječmene
    Centrum regionu Haná: Olomoučtí vědci se podíleli na úplném přečtení genomu ječmene
04.05.2017   Sciencemag.cz: GMO: Problémem jsou konzervativní zákony
    Blesk: Vědci po deseti letech našli klíč k šlechtění ječmene. Pomohli i Češi
    Čro Radio Praha: Olomoučtí vědci mají podíl na úplném přečtení genomu ječmene
    Novinky: Olomoučtí vědci se podíleli na plném přečtení genomu ječmene
    Akademie věd ČR: Olomoučtí vědci se podíleli na úplném přečtení genomu ječmene
    ČT 24: Olomoučtí vědci přečetli genom ječmene. Proč je to tak dobrá zpráva?
    TV Morava: Olomoučtí vědci se podíleli na úplném přečtení genomu ječmene
08. 4.2017   Český rozhlas PLUS: Prof. Jarolsav Doležel hostem pořadu Laboratoř
04. 4.2017   Český rozhlas Dvojka: Umělými sladidly tělo neošálíte
11. 3.2017   Česká televize: V Austrálii zrůžovělo jezero
03/2017   magazín Česká věda
09.03.2017   Žurnál Online: Odpovědná večeře ukojila chutě i touhu po poznání
06.03.2017   Olomouc City.cz: Workshopy, debaty, filmy, na festivalu Země na talíři se koná i "odpovědná" večeře
06.03.2017   Český rozhlas PLUS – Dopolední PLUS, živý vstup
06.03.2017   Český rozhlas Olomouc – Dobré ráno s ČRo Olomouc živý vstup
02.03.2017   Jsem z Olomouce: Workshop Udržitelná domácnost | Festival Země na talíři Olomouc
02.03.2017   EventsDroid: Festival Země na talíři - Olomouc
02.03.2017   Metropole Olomouc: Země na talíři představí dokumenty o jídle
02.03.2017   Žurnál Online: V Pevnosti poznání bude Země na talíři: festival filmů o jídle a o planetě
02.03.2017   Studio Radim - Radio Proglas: Pozvánka na olomoucký festival dokumentárních filmů o jídle, Země na talíři
19.02.2017   Česká televize: Šlechtění rostlin
15.02.2017   Český rozhlas: Jak vyšlechtit rostliny odolné proti suchu a škůdcům radí v Olomouci nejlepší tuzemští vědci
15.02.2017   Olomoucký deník: V Olomouci otevřelo unikátní výzkumné centrum. První v ČR
15.02.2017   Centrum regionu Haná: Aplikační laboratoř propojí vědce a šlechtitele
15.02.2017   Žurnál UP: Olomoučtí vědci budou v nové laboratoři pomáhat šlechtitelům se získáváním odolnějších odrůd
15.02.2017   Novinky.cz: Olomoucká laboratoř pomůže zavádět nové metody šlechtění
14.02.2017   ČTK: Moderní laboratoř pomůže zavádět nové metody šlechtění do praxe
14.02.2017   TV Morava: PRVNÍ APLIKAČNÍ LABORATOŘ PRO ŠLECHTITELE
14.02.2017   Česká televize: V Olomouci vzniká první Aplikační laboratoř pro šlechtitele v Česku
14.02.2017   Česká televize: Nové vědecké centrum
14.02.2017   Česká televize: Otevření nové laboratoře
14.02.2017   Česká televize: V Olomouci otevřeli moderní laboratoř, která pomůže hledat potraviny pro budoucnost
21.01.2017   Český rozhlas, Meteor: Nový český objev udělá z peří hnojivo
17.01.2017   TV Morava: Olomoučtí vědci vyvinuli novou metodu izolace genů
17.01.2017   ČT Věda 24: Olomoučtí vědci vyvinuli novou metodu izolace genů
15.01.2017   ČT Věda 24: Olomoučtí vědci vyvinuli unikátní metodu izolace genů rostlin
12.01.2017   Český rozhlas: Objev olomouckých vědců zrychlí šlechtění obilovin. Zemědělcům ušetří čas i peníze
12.01.2017   21. století: Olomoučtí vědci vyvinuli unikátní metodu izolace genů rostlin
12.01.2017   Žurnál ONLINE: Olomoučtí vědci umí díky nové metodě rychleji izolovat geny rostlin
12.01.2017   Česká televize: Nová metoda izolace genů v Olomouci
11.01.2017   Web ČT: Čeští vědci izolovali geny unikátní metodou. Může to vylepšit rostliny i zlevnit výzkum
11.01.2017   Česká televize: Rychlejší šlechtění zemědělských plodin

 

 

 

Archiv výstupů 2016, 2015

 

 

 

 

 

 

 


Aktuality

Více aktualit...