Kalendář akcí AV21

Dnes < 2018 >  < srpen > 
Po Út St Čt So Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Strategie AV21 se i letos představila na festivalu Academia Film Olomouc

Filmovou projekci, vyhlášení ceny i přednášku nabídla návštěvníkům 53. ročníku mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů AFO sekce výzkumného programu Potraviny pro budoucnost

Ve středu 25. dubna byl v sále olomouckého Vlastivědného muzea vyhlášen už podruhé film oceněný právě tímto výzkumným programem. Koordinátor prof. Jaroslav Doležel považuje spolupráci s AFO za důležitou: „ Je to pro nás příležitost setkat se s veřejností a úžasná možnost jak upozornit na problematiku, které se v našem programu věnujeme. Díky tomu, že AFO má tak široký záběr, můžeme představovat důležitá témata z různých úhlů pohledu, vysvětlovat je návštěvníkům a diskutovat s nimi. Předpokládá se, že v roce 2050 bude na zemi žít 10 miliard lidí, což je o dvě miliardy více než nyní.  Přitom přírodní  zdroje se vyčerpávají, ubývá zemědělské půdy a mění se klima. Je tedy nejvyšší čas se právě teď zamyslet nad tím, co je možné udělat pro to, aby lidstvo v budoucnu nehladovělo. Zajištění  potravinové bezpečnosti považujeme za zásadní pro další vývoj společnosti, a to jak v České republice, tak v mezinárodním kontextu.“
 
Letos ocenění získal film o ekosystému lesa
Německý film Inteligentní stromy oslovil porotu tématem představujícím překvapivé vazby a provázanost stromů v lese. Snímek ukazuje, že stromy s námi mají společného více, než tušíme. Lesník a úspěšný spisovatel Peter Wohlleben a vědkyně Suzanne Simard (University of British Columbia, Kanada) už několik desítek let sledují komunikaci stromů a ve filmu mluví o tom, že stromy mají city, navazují přátelství, umí spolu komunikovat, dokonce tvoří rodiny a navzájem o sebe pečují. Film režírovali Julia Dordel a Guido Tölke a na festivalu se promítal v sobotu 28. dubna v Pevnosti poznání.
 
Skvělá přednáška o využití mikrořas
Řasy v sobě skrývají obrovský potenciál. Snadno se pěstují, mají skvělé výživové hodnoty a uplatnit se mohou i v průmyslu. Dr. Richard Lhotský z Centra Algatech MBÚ AV ČR, v. v. i. připravil v rámci sekce Potraviny pro budoucnost 25. dubna zajímavou přednášku Řasy na vidličce o využití mikrořas. Návštěvníci se dozvěděli, že mořské a sladkovodní řasy se objevují ve výživě lidí od nepaměti. V moderní historii se na mikroskopické řasy pohlíželo jako na záchranu hladovějícího světa a u některých pěstovaných druhů tomu tak do určité míry skutečně bylo. Nejstarší písemné záznamy pocházejí z pacifického pobřeží Jižní Ameriky a zmiňují řasy z Dálného východu, kde jsou mořské chaluhy dodnes významnou součástí japonské a čínské kuchyně. Čerstvé chaluhy využívali Vikingové proti kurdějím při svých dlouhých plavbách severním Atlantikem, středověké básně zmiňují kaše z chaluh, podávané chudým v Irsku a Skotsku. Dnešní potravinářský průmysl už tolik nevyužívá celou biomasu, mnohem významnější je poptávka po cenných látkách mikrořas – antioxidantech, karotenoidech, mastných kyselinách, které se stávají součástí funkčních potravin a přidávají se i do krmiv hospodářských zvířat.

 

Letošní 53. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů AFO  se konal od 24. do 29. dubna 2018 a navštívilo ho celkem sedm tisíc lidí.

 

Foto: Jan Andreáš

4. 5. 2018